Найбільш перспективною галуззю з поступом на найближчі роки є свинарство, адже сьогодні в секторі рівень рентабельності складає близько 300%.
Запобігання втратам прибутків у рослинництві внаслідок блокування експорту зернових та створення додаткової вартості понад 200% можливе за рахунок збільшення переробки та нарощування поголів’я принаймні в чотири рази.
До війни собівартість 1 кг свиней в живій вазі складала 30/35 грн., що за ринкової 40/45 грн/кг забезпечувало прибуток. На даний час ціни на зернові зменшилися вдвічі, на соняшниковий шрот — у 4 рази, на висівки — у 5.
Годівля у собівартості вирощування свиней складає до 80%, тож цей показник значно знизився, зважаючи на падіння кормових у ціновому діапазоні. Станом на сьогодні ціна реалізації становить 80-85 грн/кг, тобто два обороти свиней на рік, а рівень рентабельності свинарства складає приблизно 300%.
За прогнозом Організації економічного співробітництва (ОЕСР) ФАО, до 2030 року у світі споживання свинини збільшиться на 16,5 млн. тонн. Тобто щороку споживання свинини зростатиме в середньому на 2 млн. тонн. Україна до війни вирощувала свинини в забійній вазі в межах 0,6 млн. тонн, а зараз менше 0,5 млн. тонн. Тобто, чотирикратне збільшення поголів'я свиней суттєво, навіть, не вплине на закриття глобального дефіциту свинини в світі.
Тим часом ЄС упродовж багатьох років посідає перше місце в експорті свинини на світовому ринку, а останні п‘ять років стали ключовими в екологічних реформах, після яких розпочалося масове дотування та закриття свинокомплексів у низці країн. Україна ж має всі шанси на найнижчу собівартість у світі, якщо ставити на сучасну генетику та технології годівлі, зважаючи, що зерно завжди буде дешевшим, ніж в інших країнах.
Відповідно, ми завжди матимемо певний пріоритет. А за рахунок того, що світова торгівля та споживання свинини буде збільшуватися за правильного підходу, то є потреба в комплексній стратегії, яка дасть можливість не просто підтримати якусь одну галузь, а передбачити на багато років уперед стратегію розвитку всього ланцюга. У нас вже є розуміння і взаємодія двох галузей — вирощування та переробки. Це вже велике досягнення, але підтримка і концепція будуть кроком до того, що сформувати цілісну державну програму підтримки всього ланцюга, що забезпечить всім прибуток у довготривалій перспективі
В України є всі шанси реалізуватися в торгівлі м‘ясною продукцією на світовому ринку, але спробувати експортувати цю продукцію до країн, із якими вже налагоджений експорт, до прикладу, зернових культур.
У асоціації «М‘ясної галузі» радять українським виробникам для налагодження експорту об'єднуватись, аналізувати інформацію, обирати ринки, де є попит на імпорт свинини, але водночас діють простіші вимоги, та починати з тих країн, на які швидше можна вийти.
До речі, зверніть увагу – племінний завод ДП ДГ"Елітне" ІСГС НААН, Кропивницького району, Кіровоградської області має на реалізацію 200 гол. поросят великої білої породи вагою від 12 до 20 кг. за додатковою інформацією звертайтеся до головного зоотехніка Галини Олексіївни, тел. 0662088110.
Окрім того, племінний завод ПСП ім. Шевченка, Голованівського району, Кіровоградської області має на реалізацію 50 гол. теличок червоно-рябої молочної породи віком від 3 міс. до року за додатковою інформацією звертайтеся до керівника Володимира Миколайовича, тел. -0984928750, 0679342613.