В зимовий період, озимі культури внаслідок різкого коливання температурного режиму та нетривалого залягання снігового покриву перебували у стані неглибокого зимового спокою, а в окремі періоди в рослин відбувалися слабкі вегетаційні процеси. Загрозливих явищ для їхньої перезимівлі не спостерігалося, проте підвищення середньодобової температури повітря вище вегетаційного мінімуму для рослин призводило до зниження їхньої морозостійкості.
Вміст загальних вуглеводів у вузлах кущення рослин, відібраних 27 січня 2023 року науковцями Інституту сільського господарства Степу, у пшениці озимої становив 17,0-19,9% на абсолютно суху речовину, ячменю озимого – 11,1-16,4%, що відповідало показникам нижче оптимальних значень і свідчило про понижену здатність рослин протистояти впливу негативних температур.
Станом на 20 лютого 2023 року на території області мінімальна температура грунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур у найхолодніші ночі знижувалась до 3-8° морозу і була вищою критичної температури вимерзання.
За розрахунками агрометеорологів критична температура вимерзання становила:
для пшениці середньої морозостійкості у фазі кущіння мінус 14-16°;
для пшениці у фазі сходів і 3-го листка – мінус 12-13°;
для ячменю та ріпаку – мінус 10-11°.
За результатами відрощування озимих зернових культур методом монолітів та водного відрощування, пошкоджень та загибелі рослин не виявлено.