Департамент агропромислового розвитку 

Кіровоградської обласної державної адміністрації

Офіційний веб-сайт

Новини

Інформація про стан озимих культур в Кіровоградській області (станом на 20 лютого 2023 року)

В  зимовий період, озимі культури внаслідок різкого коливання температурного режиму та нетривалого залягання снігового покриву перебували у стані неглибокого зимового спокою, а в окремі періоди в рослин відбувалися слабкі вегетаційні процеси. Загрозливих явищ для їхньої перезимівлі не спостерігалося, проте підвищення середньодобової температури повітря вище вегетаційного мінімуму для рослин призводило до зниження їхньої морозостійкості.

Вміст загальних вуглеводів у вузлах кущення рослин, відібраних 27 січня 2023 року науковцями Інституту сільського господарства Степу,  у пшениці озимої становив 17,0-19,9% на абсолютно суху речовину, ячменю озимого – 11,1-16,4%, що відповідало показникам нижче оптимальних значень і свідчило про понижену здатність рослин протистояти впливу негативних температур.

Станом на 20 лютого 2023 року на території області мінімальна температура грунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур у найхолодніші ночі знижувалась до 3-8° морозу і була вищою критичної температури вимерзання.

За розрахунками агрометеорологів критична температура вимерзання становила:

для пшениці середньої морозостійкості у фазі кущіння мінус 14-16°;

для пшениці у фазі сходів і 3-го листка – мінус 12-13°;

для ячменю та ріпаку – мінус 10-11°.

За результатами відрощування озимих зернових культур методом монолітів та водного відрощування, пошкоджень та загибелі рослин не виявлено.