Загальна характеристика

Загальна характеристика галузі

Розвиток харчової промисловості є пріоритетним напрямком економічної політики як області так і держави.
Галузь виробництва харчових продуктів, напоїв – одна з стратегічних і найважливіших галузей агропромислового комплексу області. Рівень її розвитку, стабільність функціонування здатний здійснювати суттєвий внесок у економічний розвиток та продовольчу безпеку країни, розвиток внутрішнього ринку, посилення експортних позицій, а також рівень життя населення.
Виробництво харчових продуктів в області здійснюють 262 суб’єкти господарювання усіх форм власності, на яких працюють більше 10 тис. чоловік (24% працюючих у промисловості).
Галузь представлена потужними промисловими та малими підприємствами, асортимент яких складають понад 2 тисячі найменувань.
Найпотужнішими підприємствами з виробництва харчових продуктів в області є:
- ТДВ «М´ясокомбінат «Ятрань» (виробництво м´ясних і ковбасних виробів) Унікальність смаку й аромату продукції визначається використанням натуральних компонентів, дотриманням санітарно гігієнічних вимог виробництва, використанням вишуканих спецій і оригінальних інгредієнтів.
 
— ПП "Віктор і К", ТОВ «ГрадОлія», ПАТ "Кіровоградолія", ТОВ "Придніпровський олійно-екстракційний завод", підприємство з іноземними інвестиціями "Протеїн—Продакшн " (виробництво олії). На підприємствах впроваджено найсучасніше виробництво з рафінації та дезодорації олії, що забезпечує глибинну переробки сировини. Найбільш широкий асортимент олії та продукції з неї виробляється на ПП "Віктор і К" під відомою торгівельною маркою "Королівський смак". Асортимент представлений 3 видами олії: олія соняшникова рафінована дезодорована, олія соняшникова нерафінована "Запашна" та "Живильна краплина",  розфасованих у тару різної місткості  та 10 видів майонезів та соусів.  Підприємство з іноземними інвестиціями "Протеїн-Продакшн" – завод переробки сої.
 
- Підприємство громадського об'єднання "Асоціація підтримки вітчизняного товаровиробника" – фірма "Ласка" – лідер української індустрії морозива. Підприємство обладнане сучасним устаткуванням за європейськими стандартами.
 
— Новоукраїнський комбінат хлібопродуктів (виробництво круп). Новоукраїнський комбінат хлібопродуктів – провідне підприємство зернопереробної галузі країни. Зернові пластівці і мюслі виготовляються із високоякісної сировини за прогресивними технологіями на сучасному обладнанні. Головні переваги продукції підприємства – натуральність, біологічна цінність та лікувальні якості, швидкість і різноманітність у приготуванні, відповідність потребам споживачів будь-якого віку.
 
- ТОВ "Прод-Инвест", ТОВ "ТриСтар" (виробництво кондитерських виробів).  ТОВ "Прод-Инвест" представлено цукровим печивом у широкому асортименті, драже з арахісом в какао-порошку, халва під торгівельною маркою "Жорик-обжорик". ТОВ "ТриСтар" – провідний виробник кондитерських виробів ( халва, східні солодощі, арахіс драже), що виробляються з насіння соняшнику, кунжуту та арахісу.
- ТОВ «Новомиргородський цукор», ТОВ «Олександрійський цукровий завод» (виробництво цукру). Підприємства забезпечують якісним солодким продуктом, виробленим із цукрових буряків, споживачів України.
 
Торгові марки кіровоградських виробників харчових продуктів: «Королівський Смак», «Ятрань», «Laska», «Золотий Вік», «Караваєво», «Східні солодощі», «ККС», «Світ Сир», «Жорик-Обжорик», «Каскад», «Глечик», «Добриня», «Світловодське» відомі не тільки мешканцям нашого регіону, а й далеко за його межами.
Пріоритетним напрямком подальшого розвитку підприємств галузі харчової  промисловості області залишається технічне переоснащення та модернізація підприємств виробництва харчових продуктів та напоїв  на якісно новій технічній і організаційній базі, впровадження сучасних технологій європейського рівня. Це дасть змогу: збільшити  обсяги переробки сільськогосподарської сировини на готову продукцію, зменшити її вивіз за межі області у не переробленому вигляді; удосконалити систему ціноутворення, що призведе до збільшення надходжень, податків і зборів до бюджетів усіх рівнів; створити додаткові робочі місця, випускати конкурентоспроможну  продукцію, що сприятиме створенню умов для  стабільного збуту продукції, як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках; забезпечити комплексну і глибоку переробку сільськогосподарської сировини в продукти харчування високого ступеню готовності у зручній розфасовці і упаковці з сучасним дизайном, значно розширити асортимент та якість продовольчих товарів, наситити цією продукцією внутрішній споживчий ринок і розширити поставки на експорт.


Індекси виробництва харчових продуктів, напоїв ( % )

 

  

2015 рік

2016 рік

2017 рік

2018 рік

2019 рік

По Україні

88,8

103,9

102,9

98,1

100,2

По області

65,2

125,5

112,1

95,9

122,1

 

Обсяги виробництва основних видів харчових продуктів по Кіровоградській області 

Види продукції

2015 рік

2016 рік

2017 рік

2018рік

2019рік

Яловичина і телятина, свіжі (парні) чи охолоджені, т

2353

2289

1944

1934

1722

Свинина свіжа (парна) чи охолоджена, т

5814

5231

3487

3631

3722

Вироби ковбасні, т

20186

17681

16087

15520

13790

Олія соняшникова нерафінована, тис. т

446,6

586,2

791,8

745,1

883,4

Сири жирні, т

279

425

453

673

794

Борошно, т

54330

34219

27214

19803

10453

Вироби хлібобулочні, т

14197

12622

10909

10612

9667

Вироби кондитерські з цукру , т

11777

13273

14233

14481

13458


Обсяг   реалізованої продукції  підприємств  області з виробництва харчових продуктів, напоїв

 

2016 рік

2017 рік

2018рік

2019рік

Обсяг   реалізованої харчової продукції у відпускних цінах підприємств, млн  грн

9133,0

8621,0

10555,4

11345,6

%  до всієї реалізованої промислової продукції

40,0

33,8

35,7

35,2