Довідкова інформація, товаровиробникам на замітку

Семінар Нове харчове законодавство. Завдання, відповідальність та нові можливості для операторів ринку. Практичні аспекти впровадження процедур, заснованих на принципах НАССР

В рамках реалізації Плану дій Кабінету Міністрів України на 2016 рік, затвердженого розпорядження Кабінету Міністрів України від 16.03.2016 р. №184-р,  12 травня 2016 року у м. Кіровограді за участю  експертів проекту Європейського Союзу було проведено семінар для підприємств харчової та переробної промисловості на тему: “Нове харчове законодавство. Завдання, відповідальність та нові можливості для операторів ринку. Практичні аспекти впровадження процедур, заснованих на принципах НАССР“. Презентаційні  матеріали семінару розміщені за посиланнями:
http://minagro.gov.ua/uk/node/22080 - сайт Мінагрополітики,
http://facebook.com/food.department.ua - сторінка Департаменту продовольства у Facebook.

Українська асоціація якості

Українська асоціація якості пропонує проведення в регіонах семінару-наради на тему "Ділова досконалість - основа успішності підприємств і економік України та її регіонів" та надання методичної допомоги щодо вдосконалення системи якості на підприємствах. Детальніше на сайті Української асоціації якості за посиланням: http://www.uaq.org.ua/index.php/uk/golovna

Меморандум

З метою стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку області, забезпечення населення соціально значущими продовольчими товарами належної якості за доступними цінами, керуючись основними принципами партнерства влади та бізнесу, 30 квітня 2010 року підписаний Меморандум порозуміння між Кіровоградською обласною державною адміністрацією, виробниками продовольчих товарів та суб′єктами системи мережевої роздрібної торгівлі області (далі – Меморандум). Меморандум укладений на невизначений термін.

Департаментом проводиться щомісячний моніторинг реалізації продукції підприємствами харчової промисловості – учасниками підписання Меморандуму, а саме: ПАТ «Кіровоградський хлібозавод», ПП «ВК і К», ТДВ «М’ясокомбінат «Ятрань», «Черняхівський м’ясопереробний комплекс», ТОВ «Круп’яний дім», ТОВ «Соколівський м’ясокомбінат «Українські ковбаси», Кіровоградська облспоживспілка, ПрАТ «Креатив», ДП «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів № 2», ТОВ «Олександрійський цукровий завод», ТОВ МП «Мрія», СУББ ТОВ «НАК»,  ПП «Шаруня», ТОВ «ККС», ТОВ «Росина»,  ПП "Кристал-Аква", ТОВ "Продінвест", ТОВ "Добровеличківський консервний завод Плюс».

За оперативною інформацією у січні-травні 2019 року підприємствами харчової промисловості – учасниками підписання Меморандуму поставлено у торгівельну мережу області продукції на загальну суму 194,4 млн. грн, що на 7,2 млн. грн. більше, ніж за відповідний період  минулого року

Класифікація видів економічної діяльності дк 009:2010

Класифікація видів економічної діяльності (далі - КВЕД) установлює основи для підготовлення та поширення статистичної інформації за видами економічної діяльності. Основний принцип КВЕД полягає в об'єднанні підприємств, що виробляють подібні товари чи послуги або використовують подібні процеси для створення товарів чи послуг (тобто сировину, виробничий процес, методи або технології), у групи.

Основне призначення КВЕД - визначати та кодувати основні та другорядні види економічної діяльності юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців.

Виробництво харчових продуктів, напоїв відноситься до секції С, розділи 10,11.

Розділ 10 включає діяльність із перероблення продукції сільського, лісового та рибного господарства для виробництва харчових продуктів, готових кормів для тварин, а також виробництва різних проміжних продуктів, що не є безпосередньо харчовими. Ця діяльність зазвичай так чи інакше пов'язана із виробництвом побічної продукції різної вартості (наприклад, шкур, які одержують у процесі забою худоби, або макухи як продукту виробництва олії).

У цьому розділі виробництво харчових продуктів розподілене за видами виготовленої продукції: виробництво м'ясних, рибних продуктів, перероблення фруктів та овочів, виробництво олії та жирів, молочних продуктів, перероблення зерна, виробництво кормів для тварин та інших харчових продуктів. Виробництво може здійснюватися за власний рахунок, а також на користь третіх осіб, наприклад приватний забій худоби.

Цей розділ не включає приготування їжі для безпосереднього вживання на місці, наприклад у ресторанах.

Приготування їжі для негайного споживання на місці їх виготовлення відноситься до розділу 56 „Діяльність із забезпечення стравами та напоями”.

Виробництво готових кормів для тварин з відходів боєнь класифікують у групі 10.9. Перероблення відходів виробництва харчових продуктів і напоїв у вторинну сировину класифікують у групі 38.3, а знищення відходів харчових продуктів і напоїв – у класі 38.21.

Розділ 11 включає виробництво безалкогольних напоїв і мінеральних вод, виробництво алкогольних напоїв, переважно методом ферментації, пива та вина, а також виробництво дистильованих алкогольних напоїв

Цей розділ не включає:  виробництво фруктових і овочевих соків- 10.32

виробництво молочних напоїв - 10.51

виробництво кави, чаю та мате -  10.83

Нові види продукції

Підприємствами області вживаються заходи щодо освоєння нових видів продукції.
За оперативною інформацією з початку року освоєно виробництво: ковбасок «Smoki Joe» сирокопчених, ковбасок  шашличних варених (ТДВ «М’ясокомбінат «Ятрань» м. Кропивницький); кручеників «Короваєво» (ТОВ «Кіровоградхліб 2014» м. Кропивницький); корзинок кондитерських з додаванням крем-суфле й агару, печива «Мушлі з шоколадною начинкою», рогаликів з маком, тортів  «Едем» (ПП «Славяночка» м. Олександрія).